lördag, november 24, 2012

Lökpaj

 
Ibland händer det att jag ser Go´kväll - ett program som visas tidiga kvällar i TV 1. Ett "mysigt" program där de har alltifrån modereportage, intervjuer med intressanta personer och bokrecensioner till matlagningstips.
 
Nu är ju inte mina främsta styrkor varken mina kunskaper i köket eller mitt stora matlagningsintresse...........men.........ibland händer det att jag fastnar för något de tillagar eller bakar.
 
För några veckor sedan lagade de en lök- och grönmögelost-paj som alla i studion var lyriska över. Den var lätt att tillaga (vilket är ett viktigt kriterium om jag överhuvudtaget ens ska överväga att tillaga något) och både lök och ost det gillar vi.
 
Så, häromdagen lagade jag pajen härhemma!
 
Jag tror det var första gången någonsin jag gjorde ett pajskal (heter det så??) men det var ju "a piece of a cake". Röra och knåda ihop ett fåtal ingredienser, in i kylen, ta fram och trycka ut degen i en form och därefter ännu en stund i kylen.
 
Skala och bryan lök,
 
Smula en bit grönmögelost.
 
Bland en äggstanning.
 
Fylla formen och in i ugnen.
 
Klart!
 
Enkelt och gott, precis så mat ska vara hemma hos oss!

 
Jag måste dock tillägga att sonen inte var lika förtjust i pajen som vi andra var. Doften från grönmögelosten var ganska stark.......och sonen menade att det nog var mer av stank än av doft.......!! 

fredag, november 16, 2012

Rabattkanter

 
Min man och jag anser oss vara normalbegåvade men ibland blir det fel. Helt fel.
 
För några år sedan köpte vi, precis som många andra, de rabattkanter av trä som då blev populära. Det fanns inte så mycket att välja mellan på marknaden om man ville avgränsa rabatterna. Jag antar att det var därför vi inte riktigt tänkte efter utan glatt handlade till alla våra rabatter.
 
Ovan och nedan ser ni dock hur det gick..........
 
Och det kunde vi ju faktiskt ha räknat ut, om vi bara hade tänkt efter.......
 
Det vet ju alla - att trä - det ruttnar. Ännu fortare går processen om man sticker ner träet i jorden...

 
Hur tänkte vi egentligen??
 
Eller rättare sagt; varför TÄNKTE vi inte alls??

 
Som ni förstår blev det i år bråttom att hitta ett alternativ. Efter många timmar framför datorn kom vi fram till att den lösning som passade oss bäst var de rabattkanter av plåt som nu fanns på marknaden. Problemet var att vi behövde 110 meter kant, av varierande höjd och längd. 
 
Vi beslöt oss därför för att vända oss till ett plåtslageri. De kunde tillverka helt enligt våra önskemål och det blev dessutom billigare än att köpa färdigtillverkade (som inte passat hos oss). Fast billigt kan man ju inte säga att det blev.......

 
Hursomhelst, vi är helnöjda med resultatet!
 
Visst blev det bra!
 
 

lördag, november 10, 2012

Äpple- och marsipansnurror

 
För några veckor sedan råkade jag hitta ett recept på äpple- och marsipansnurror i en blogg. Receptet var hämtat från förra årets julnummer av tidningen Lantliv.
 
Häromdagen var det dags att prova receptet! 

 
I receptet använde de saffran vilket ju känns högaktuellt såhär i novembermånad!
 
Jag blandade merparten av ingredienserna, kavlade ut degen, bredde smör/kanel och rev över äpple samt mandelmassa. Rullade ihop degen och skar den i bitar. La dem i en form, gräddade och
 
KLART!
 
 
De blev lika goda som de ser ut!

söndag, november 04, 2012

Simskola del 6 - 11


Bild lånad från kramforsalliansen.com


Det var ett tag sedan jag skrev om min simning men nu börjar det bli dags, i går var nämligen sista gången för denna terminen (jag missar tyvärr de sista två gångerna).
 
Sedan slutet av september har jag tillbringat all tid i den stora bassängen. Först med simning endast där jag bottnade men allteftersom tiden gick och jag blev modigare letade jag mig ut på det djupa. I början var jag mycket medveten om var jag simmade dvs om jag var ute på det djupa. Det blev en del hastiga avbrott med snabb simning in till kanten när hjärnan började tänka för mycket..........
 
Efter hand som tiden gick började dock hjärnan slappna av och inte bry sig så himla mycket om var i bassängen jag var. Eller rättare sagt - jag lät inte mina tankar styra min simning och inte bry mig om att paniken ibland ville bubbla upp. För simma, det kan jag ju. Oberoende av om det är djupt eller inte, tekniken finns där.
 
Visst är det konstigt hur mycket man tillåter sina tankar att bestämma över en trots att alla tankar man tänker inte är "rätt"! Jag tror att om man bara är medveten om det, att alla tankar inte är rätt, då kan man klara så himla mycket!
 
Bild lånad från sandbergskaskolanhelena.wordpress.com



Varje gång har jag försökt att simma en bit under vattnet. Det är faktiskt inte så illa! En rätt skön känsla att titta och ta sig fram under vattnet. Det får jag fortsätta öva på!

Jag har också övat på att trampa vatten. Det tog ett tag innan kopplingen mellan huvudet och benen fungerade. Simtag med benen när jag ligger i vattnet - inga problem MEN samma simtag när jag står upp i vattnet - det var inte lika lätt. Igår fick jag dock kläm på det!

Summasummarum tycker jag att det har varit en mycket bra termin! Jag kan nu:

1. hoppa ner i bassängen (dock med huvudet ovanför vattnet.......finns lite att jobba på alltså...!)
2. sitta på botten (där jag bottnar.....ett steg i taget....!)
3. simma under vattnet (några meter........men ändå.....!)
4. simma på djupt vatten (om det inte finns störningsmoment....!)
5. trampa vatten (har bara vågat där jag bottnar.....men jobbar på saken....!)
 
Den här kursen har inte varit något vidare stort steg för mänskligheten men ett oerhört stort steg för mig!
 
Jag kommer att anmäla mig till samma kurs nästa termin. För även om jag gjort stora framsteg denna terminen är jag långt ifrån klar. För nästa termin har jag satt upp följande mål:
 
1. kunna hoppa ner i vattnet, i den djupa delen av bassängen
2. kunna trampa vatten, även i den djupa delen.
3. kunna avbryta min simning var som helst i vattnet för att övergå till att trampa vatten och vice versa
4. utöka antal meter jag kan simma under vattnet
5. öka min vattenvana så att jag inte endast kan simma när det inte finns störningsmoment runt omkring mig
 
Avslutningsvis måste jag få skryta lite - jag fick igår beröm för att jag simmar så lugnt och fint! Lugnt och fint - visst är det precis så simning ska vara!!
 Trevlig söndag till er alla!